Energia nootropiinit Ravintolisät Suolisto

Lion’s Mane aktivoi aivosi

*kaupallinen yhteistyö —

Jos minulla tai läheiselläni olisi alkamassa oleva muistisairaus, ottaisin käyttöön tietyt lääkinnälliset sienet, rohdot ja rasvat jotka stimuloivat aivojen toimintaa ja parantavat ääreisverenkiertoa sekä hoitavat hermostoa.

Yksi lääkinnällinen sieni, jota olen nyt tutkinut enemmän, on Lion’s mane (Hericium erinaceus) eli suoraan suomennettuna leijonanharja. Sen nimi tulee ilmeisimmin sienen ulkonäöstä, joka muistuttaa leijonanharjaa. Minusta kyllä myös hieman aivoja, tai pesusientä. Suomessa Lion’s Mane tunnetaan Siiliorakkaana. Osuva nimi sekin.

Nootropiinit on yhteisnimitys aineille jotka ovat ns. älylääkkeitä. Niihin voidaan lukea kaikki aineet jotka vaikuttavat aivojen toimintaan ja niiden suorituskyvyn tehostamiseen. Nootropiinien kirjo on siis laaja, ja tässä kirjoituksessa käsittelenkin aihetta vain näitä vaikutuksia omaavien lääkinnällisten sienten ja lisäravinteiden osalta.

Siiliorakas, lääkinnällinen sieni kasvaa myös Suomen metsissä.

Lion’s Manella on tutkitusti aivotoimintaa boostaava vaikutus, joka perustuu sen kykyyn stimuloida hermokasvutekijän (NGF) lähetti-RNA:n toimintaa. Hermosolujen rappeutuminen on yhdistetty muun muasssa dementiaan, Alzheimerin tautiin ja Parkinsonin tautiin, joten Lion’s Manella voi olla näiden tautien oireisiin positiivinen vaikutus. Lion’s Manen käyttökokemuksia on raportoitu olevan muun muassa lisääntynyt keskittymiskyky, parantunut puheentuotto ja puheen selkeys, energinen olo, vilkastunut unimaailma ja nopeutunut reagointikyky. Eli ihan varmasti monelle terveellekin mieluisia vaikutuksia.

Japanin kliinisen psykologian laitoksessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin Lion’s Manen vähentävän ahdistusta ja masennusta neljässä viikossa. Erään toisen japanilaisen tutkimuksen mukaan se näytti pysäyttävän ja peruuttavan kognitiivisen rappeutumisen vanhemmilla japanilaisilla miehillä ja naisilla. Lion’s Manen on todettu eläinkokeissa ohittavan veriaivonesteen ja stimuloivan hermosolujen uusiutumista.

Maapallolla elää yli 1.5 miljoonaa eri sienilajia. Näistä tunnistettuja lajikkeita on noin 14000-22000. Noin 700 lajiketta käytetään ruokana ja 400 lajikkeella tiedetään olevan lääkinällisiä vaikutuksia.  Monet sienistä löydetyistä yhdisteistä tappavat bakteereja ja viruksia ja niillä on lisäksi immuniteettia ja tulehdusta sääteleviä ominaisuuksia. Ne vaikuttavat myös verensokerin säätelyyn, suojelevat maksaa ja niillä on posiitivinen vaikutus hermoston toimintaan. Sienet sisältävät yleensä paljon kuitua, B1- B2-, B3- ja D2-vitamiinia ja proteiinia. Sienistä on historian saatossa eristetty erilaisia lääkkeitä, kuten penisilliini, frisefullviini, erytromysiini ja sykosporiini.

Lion’s Manella on ominaisuus, niin kuin monella muullakin lääkinnällisellä sienellä; se tekee hitaasta nopean ja nopeasta hitaan, toisin sanoen se tasapainottaa ja menee sinne missä sitä tarvitaan.

Aasiassa Lion’s Mane on ruokasieni ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa ja proteiinin lähteenä. Toki sienen valmistaminen vaikuttaa sen vaikutuksiin. *Tuplauutettu Lion’s Mane sienivalmiste on täsmäisku hidastuneeseen aivotoimintaan ja jumittavaan ajatukseen. Sillä on myös raportoitu olevan hermosoluja suojaava ja kasvua edistävä sekä tulehdusta ja masennusta vähentävää vaikutusta. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä Lion’s Manea on käytetty etenkin vatsan alueen vaivojen tasapainottamiseen ja ruoansulatuksen tehostamiseen.

Muita hyviä lääkinnällisiä sieniä ovat muun muassa reishi eli lakkakääpä ja monelle jo tutuksi tullut pakurikäärä. Reishin positiivisia vaikutuksia ovat unen parantuminen, ahdistuksen lievittyminen ja mielen kirkastuminen. Eli hyvin samantapaisia kuin siiliorakkaalla. Pakurikäävän hyvistä ominaisuuksista, runsaan antioksidanttipitoisuuden lisäksi, mainittakoon sen suotuisa vaikutus vatsasuolikanavaan ja suoliston bakteerikantaan. Ja kuten olen monta kertaa aiemmin todennut, suolisto ja aivot ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa, ja toimivat synergiassa. Siksipä ottaisin myös pakurikäävän käyttöön ajatusta terävöittämään, vaikkei sitä pidetäkään varsinaisesti aivotoimintaa parantavana sienenä. Monissa lääkinnällisiä sieniä sisältävissä terveyspikakahveissa on mukana joitakin näistä, tai jopa kaikkia kolmea eli Lion’s Manea, reishiä ja pakurikääpää.

Monilla ihan tavallisillakin ruoka-aineilla on todettu olevan edullisia terveysvaikutuksia nimenomaan muistin ja suorituskyvyn suhteen. Mustikka, pinaatti, oliiviöljy, saksanpähkinä, omega-3 rasvahappo ja tumma suklaa ovat eduksi kun halutaan vaikuttaa muistin ja ajatuksen terävyyteen. Mukava huomata, että näistä useimmat ovat itsellä lähes jokapäiväisessä käytössä.

Varsinaisia rohdoksia, jotka vaikuttavat aivoihin boostaavasti on muun muassa bacoba monnieri, gingo biloba eli neidonhiuspuu, hypericm perforatum eli mäkikuisma, sitruunamelissa, gingseng, ashwagandha tai *ruusujuuri.

Lisäravinnepuolella vastaavia vaikutuksia on esimerkiksi alfalinoleenihapolla, B3-vitamiinilla, pantoteenihapolla eli B5-vitamiiniilla, C-vitamiinilla, lesitiinillä, teaniinilla, tyrosiinilla, *ubikinonilla, kreatiinilla, ja glysiinillä.

Monella muisti alkaa pätkiä kovassa stressissä tai muussa pitempiaikaisessa henkisessä rasituksessa, muistikatkojen esiintyminen yleensä helpottaa samalla kun stressi ja henkinen rasitus helpottaa. Jos on esimerkiksi opiskelujen takia suurempi tarve saada potkua nopemmalle ja vireämmälle aivotoiminnalle, kannattaa ottaa käyttöön yllä mainittujen ruoka-aineiden lisäksi luonnolisista lähteistä peräisin olevia nootropiineja ja myös stressiä helpottavia adaptogeenejä, joilla tosin on usein samoja vaikutuksia kuin nootropiineilla. Adaptogeeneista voisi mainita hyödyllisimpinä teaniinin, tyrosiinin, mäkikuisman, *ruusujuuren ja ashwagandhan.

Fours sigmatic Lion’s Mane *pikajuomajauhe on helppo tapa nauttia “aivoboostiannoksen” joka päivä, vaikka kahvin korvikkeena. Sienen vaikutukset alkavat melko pian säännöllisen käytön jälkeen, mutta myös katoavat nopeasti kun käytön lopettaa. Kotimainen ytitys Kääpä Health valmistaa Lion’s Mane Soma tinktuuraa itse luonnossa kasvattamistaan sienistä https://www.kaapahealth.com/products/lions-mane-soma-tincture. Lion’s Manea ja muita lääkinnällisiä sieniä kannattaa käyttää rasvojen, esim. kookosöljyn tai MCT-öljyn kanssa, tumman kaakaon, ja/tai punajuuritiivisteen kanssa. Myös cayenne- tai chilipippuri tehostavat Lion’s Manen vaikutusta. Nämä ainekset parantavat veren virtausta aivoissa ja siten auttaa sen kulkeutumista veriaivonesteen läpi.

Lion’s Manella on ominaisuus, niin kuin monella muullakin lääkinnällisellä sienellä; se tekee hitaasta nopean ja nopeasta hitaan, toisin sanoen se tasapainottaa ja menee sinne missä sitä tarvitaan.

Eipä kannata jäädä odottelemaan sitä mahdollisesti alkavaa muistisairautta, aivovauriota tai edes kovempaa stressijaksoa, vaan kannustan kokeilemaan mitä tämä lääkinnällinen sieni tekee juuri sinulle, vaikutus on yksilöllinen, mutta aina positiivinen. Reishi ja pakurikääpä kannattaa ottaa myös kokeiluun ja vaihdella välillä ja testailla minkälaisia vaikutuksia saavatkaan aikaan.

Saatat myös pitää...