immuunipuolustus sokeri Väsymys

Sokeriin koukussa?

Kun syömme sokeria liikkeelle lähtee erilaisia hormoneja ja erilaisia välittäjäaineita. Lisäksi sokeri muuttaa bakteerikantaa. Nämä kaikki vaikuttaa meidän mielihaluihin ja tunnetiloihin. Mielihyväkin on kemiaa ja sokeri vahvistaa esimerkiksi dopamiinin vaikutusta. Dopamiini on hermojärjestelmämme välittäjäaine, mielihyvän välittäjäaine. Se myös virkistää ja lisää energisyyttä. Onko siis ihme että haluamme tätä hyvänolon tunnetta esimerkiksi stressaavassa tilanteessa? Sokerin tarve tahtoo lisääntyä mitä enemmän sitä syödään. Jalostetusta sokerista aivoaineet tuottaa mm. onnellisuushormonia eli endorfiineja ja niillä on taipumusta vähentää kipua tai ahdistusta. Kun maistamme makeaa, aivoissa aktivoituu samat alueet kuin alkoholia tai huumeita käytettäessä. On tutkittu että fruktoosi aktivoi aivojen mielialakeskusta ihan samalla tavalla kuin alkoholi. Teollinen sokeri sisältää puolet fruktoosia. Tämä valkoisen sokerin fruktoosi on teollisesti valmistettua, eikä sillä ole mitään tekemistä aidon hedelmän sokerin kanssa.

Epävakaa verensokeri voi aiheuttaa mielialan heilahteluita, väsymystä ja päänsärkyä. Jatkuvan napostelun seurauksena ollaan kierteessä, jolloin verensokeri jatkuvasti päivän mittaan nousee ja laskee. Sokeria ja nopeita hiilihydraatteja sisältävien ruokien syöminen aikaansaa väsymystä, aivosumua ja jatkuvaa nälän tunnetta. Ketogeeninen ruokavalio, jossa päivittäinen hiilihydraattien saanti on rajoitettu, tuo paljon positiivista mukanaan näiden oireiden loppuessa. Kylläisyyden tunne jatkuu pitkään ja olo rauhoittuu. Ketogeenisellä tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevat kertovat usein olevansa myös tasapainoisempia, energisempiä ja heidän mielialansa pysyy hyvänä.

Sokeri lisää kipuja sekä liikalihavuuden, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Vaikka moni haluaisi hemmotella itseään suklaalla, jäätelöllä, kakuilla ja muilla herkuilla, on muistettava niiden fyysiseen terveyteen vaikuttavat negatiiviset seikat. Verensokeriin nopeasti vaikuttavat elintarvikkeet eli ns. nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet lisäävät liikalihavuuden, sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Lisäksi sokeri lisää kipuja tulehdustilan ollessa päällä. Tutkimukset paljastavat myös yhteyksiä korkeaglykeemisen ruokavalion ja syövän eri muotojen välillä. Sokerin tulehdusta lisäävän vaikutuksen vuoksi se aiheuttaa ja lisää kehossa kipuja sekä lisää erilaisten pitkäaikaissairauksien riskiä.

Sokeri aiheuttaa keskivartalolihavuutta. Rasvan kertyminen sisäelimiin on merkki metabolisesta oireyhtymästä ja alkavasta diabeteksesta. Sisäelinrasva aiheuttaa myös elimistöön yleisen tulehdustilan, joka taas aiheuttaa monia erilaisia kroonisia sairauksia mm. syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia ja on yleiselle terveydentilalle erityisen vaarallista. Kliinisissä tutkimuksissa fruktoosi aiheutti epäedullisia muutoksia rasva-aineenvaihduntaan, se lisäsi maksan rasvoittumista ja suurensi veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta. Havainnot sopivat siihen, että sakkaroosi ja sen sisältämä hedelmäsokeri voivat olla vyötärölihavuuden ja siihen liittyvän metabolisen oireyhtymän tärkeä syy. Moniin elintarvikkeisiin lisätty fruktoosisiirappi on erityisen haitallista sisäelinrasvan lisääntymisen kannalta

Sokeri voi vaikuttaa myös immuunijärjestelmään. Se voi häiritä kehosi kykyä torjua bakteereita. Sokeri ravitsee bakteereita ja hiivoja, joten kehon ylimääräinen glukoosi aiheuttaa näiden organismien muodostumista ja lisää infektioiden puhkeamisen todennäköisyyttä. Koska sokeri heikentää kasvuhormonin tuotantoa, se vaikuttaa myös tätä kautta immuunipuolustuksen heikentymiseen.

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi johtaa kromin puutteeseen.
Kromi on hivenaine, joka auttaa säätelemään kehon verensokeria. Vaikka sitä löytyy lihasta, äyriäisistä ja kasvisruoista, sen saanti ei yleensä ole riittävää. On tunnettua että kromi hillitsee makeannälkää ja tämä perustuu juuri sen kykyyn vaikuttaa verensokeritasapainoon positiivisesti.

Sokeri nopeuttaa ikääntymistä. Sokerit vaikuttavat siis kehon koostumukseen ja toimintaan, mutta ne voivat myös aiheuttaa ihollesi ryppyjä ja juonteita. Kun sokeria vapautuu verenkiertoon se sitoutuu proteiineihin (tai rasvoihin), tätä prosessia kutsutaan glykaatioksi. Sokerin kiinnittyessä ihosoluihin se saa aikaan ihosolujen jäykistymistä, heikentymistä ja kellastumista. Sokeri ei ainoastaan vaurioita kollageenia, se myös heikentää kollageenin laatua, se tekee kollageenista heikon ja hauraan jolla on vähemmän vastustuskykyä torjua esim. auringon haitallisia säteitä. Säännöllinen sokeripitoisten herkkujen nauttiminen johtaa siis ennenaikaiseen vanhenemiseen.

Sokeri aiheuttaa hampaiden rappeutumista. Tämä ei ole mikään uutinen, tätä asiaahan ollaan toitotettu kovasti vuosikymmenien ajan jo pikkulapsille (ja heidän vanhemmilleen). Siitä huolimatta hampaiden kunto lapsilla ja nuorilla on huonolla tolalla edelleen. Jokaiselle on varmasti tullut selväksi että on tärkeää harjata hampaat vähintään kahdesti päivässä että saadaan estettyä sokereiden aiheuttamaa plakkia ja bakteereja suussa. Tutkimukset osoittavat, että kroonisilla infektioilla, kuten hammasongelmista johtuvilla tulehduksilla, on merkitystä sydänsairauksien kehittymisessä. Useimpien tutkijoiden mielestä yhteys johtuu kehon tulehduksellisesta vasteesta infektioon. Onneksi tämä toimii toisinkin päin. Terveellisen elämäntavan ylläpitäminen vähentää näiden vakavien sairauksien riskiä. Suun ja hampaiden terveydestä on pidettävä erityisen hyvää huolta.

Sokeri lisää stressiä. Kun olemme jännittyneitä, kehomme siirtyy taistele tai pakene -tilaan vapauttaen suuria määriä stressihormoneja. Makea välipala tuo hetken helpotuksen stressiin, mutta kun verensokeri jälleen laskee, on olo entistä väsyneempi ja stressaantuneempi. Stressin pitkittyessä kortisolitasot nousevat, joka taas lisää ruokahalua ja makeanhimoa. Kun syöt sokeripitoisia ruokia, verensokeritasot nousevat, ja kehon on vapautettava enemmän kortisolia verensokerin tasapainottamiseksi. Ollaan ikävässä oravanpyörässä, josta on vaikea päästä pois.


Sokeri “korvaa” tärkeät ravintoaineet. USDA: n lähteiden mukaan eniten sokeria kuluttavilla ihmisillä on vähiten välttämättömiä ravintoaineita – etenkin A-, C-, B-12-vitamiineja ja kalsiumia. Tämä tilanne on erityisen vaarallinen lapsille ja teini-ikäisille, jotka kuluttavat samanaikaisesti eniten sokeria ja tarvitsevat eniten ravintoaineita. Jos et itse pysty pysymään erossa sokerista, tee palvelus lapsellesi ja säästä ainakin hänet tältä pahikselta.

Nyt kun ymmärrät sokerin moninaiset kielteiset vaikutukset kehoosi ja mieleesi, olet varmasti motivoitunut muuttamaan omaasi ja koko perheesi ruokailutottumuksia. Mikäli käytät valmisruokia, ensimmäinen askel on etsiä tuotteita, joissa on lisättyjä sokereita. Etsi ainesosien listalta sokerit, voit olla yllättynyt siitä, kuinka monessa vähähiilihydraattisessa tai ”dieetti” elintarvikkeessa on lisättyä sokeria. Varsinkin rasvattomiin tuotteisiin lisätään monesti sokeria maun parantamiseksi. Vältä erityisesti fruktoosisiirappia sisältäviä tuotteita. Lisäksi vehnän jättäminen ruokavaliosta on järkevä päätös, sillä se voi nostaa verensokerin jopa nopeammin kuin puhdas sokeri. Parasta tietysti on pysyä ilman valmiselintarvikkeita, nopeasti sokeroituvia aineksia kuten riisi, peruna ja viljat ja käyttää luomua ja tuoreita elintarvikkeita mahdollisimman paljon.

Makeanhimo on usein myöskin merkki ravintoaineiden puutteesta. Moni on kokenut sokerihiiren itsessään hiljenevän kun on alkanut syödä ravinteikasta kasvispainotteista ruokaa ja lisännyt vielä erilaisia lisäravinteita turvaamaan tärkeiden ravintoaineiden saannin. Suoliston ja koko kehon mikrobiomiston muuttuessa se vaikuttaa myös mielihaluihin. Kromin, B-vitamiinien, sinkin ja magnesiumin sekä monivitamiinin ottaminen käyttöön helpottaa sokerikoukusta eroon pääsemisessä. Usein raffinoimattoman suolan käyttöönotto on vaikuttanut makeanhimon talttumiseen. Lue myös Suolojen tasapaino -kirjoitukseni tähän liittyen.

Silloin kun haluat herkutella, herkuttele terveellisesti tummalla suklaalla tai käyttämällä leivonnaisissa tai smoothiessa luonnonmukaisia makeuttajia kuten hunajaa, steviaa, raakaruokosokeria tai *kookossokeria. Usko pois, makunystyräsi tottuvat vähempään makeuteen hyvinkin nopeasti. Tumma suklaa sisältää runsaasti terveellisiä flavonoideja, joten sitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla vaikka päivittäin yhden palasen. Suosittelen vähintään 70% kaakaopitoisuutta, luomuna totta kai. Green and Black’s 85% tumma suklaa on oma ehdoton suosikkini, löytyy esimerkiksi Ruohonjuuresta tai suuremmista marketeista. *Kookosöljystä saa tehtyä itse erilaisia herkkuja kuten fatbombia, resepti alla!

Sulata kookosöljy ja voi, lisää muut ainekset. Vaahdota erikseen voi ja tuorejuusto, lisää seos pieniin muotteihin tämä seos pohjalle, päälle tumma kaakaojauhe-rasvaseos. Jäädytä pakastimessa. Nauti kohtuudella, mmm!

90 g kylmäpuristettua kookosöljyä

6 rkl luomuvoita

4 rkl raakakaakaojauhetta

1/2 tl hienoa merisuolaa

1/5 tl steviaa (vanilla)

100 g maustamatonta tuorejuustoa

50 g Luomuvoi

Saatat myös pitää...