elektrolyytit Hivenaineet kalium Kivennäisaineet natrium raffinoimaton suola suolat

Suolojen tasapaino

Suolojen tasapaino askarruttaa monia. Lääkärit varoittavat liiasta suolan käytöstä, mutta suola ja nimenomaan puhdistamaton suola on ihmiselle elintärkeä. Kyse suolan käytössä onkin nimenomaan natriumin, kaliumin ja muiden mineraalien tasapainosta elimistössä. Suolatasapaino on edellytyksenä normaalille aineenvaihdunnalle, ruoansulatukselle, entsyymitoiminnalle ja muutenkin yleiselle hyvinvoinnille.

Miksi pitäisi vaihtaa jalostettu suola jalostamattomaan, raffinoimattomaan vuori-, meri- tai ruususuolaan? Elimistö on rakennettu noin 90 alkuaineesta, raffinoimattomat suolat sisältävät näitä kaikkia alkuaineita, natriumin osuus niistä on 38%. Jalostetussa pöytäsuolassa on vain natriumkloridia ja lisättyä jodia (tämän lisäksi suolaan lisätään paakkuuntumisenestoainetta ja muita kemikaaleja). Tämä on jäänyt monelta huomioimatta ja sytyttää varmasti lampun kun sen tajuaa. Tämä on se pääasiallinen syy miksi kannattaa vaihtaa tavallinen pöytäsuola raffinoimattomaan suolaan. Ero pöytäsuolan ja puhdistamattoman luonnonsuolan välillä on kuin yöllä ja päivällä.

Mikä näiden mineraalien vaikutus sitten on solussa? Natrium auttaa veden imeytymisessä paremmin soluun, sen tehtävä on myös auttaa imeyttämään muita mineraaleja soluun. Natrium on yksi osa meidän solupumpusta, se pumppaa soluun happea, vettä ja ravinteita. Harmaassa eli raffinoimattomassa suolassa on myös kaliumia, sen tehtävä on pumpata solusta ylimääräiset aineet ulos eli kuona-aineet ja ylimääräinen vesi ulos solusta.

Nyt jos olet käyttänyt ruoanlaitossa pelkästään puhdistettua pöytäsuolaa, kannattaa aloittaa varovasti raffinoimattoman suolan käyttö. Aluksi voi tulla turvotusta ja siinä vaiheessa kannattaa lisätä veden juontia, vähentää suolaa ja kuunnella kehoa. Voit aloittaa mineraalitankkauksen 1/4 teelusikallisella harmaata merisuolaa litraan vettä. Vesi juodaan päivän mittaan ruokailujen välissä. Moni juo aamulla 3-5 dl suolavettä ja loput päivän mittaan ja on huomannut sen toimivaksi. Pikku hiljaa mineraalitasot tasapainottuvat ja se alkaa vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen.

Mistä sitten tiedät onko sinulla kaliumin tai natriumin puutetta tai epätasapainoa elimistössäsi? Tässä voit käyttää apuna helppoa makutestiä. Ota 2 dl vettä ja puoli teelusikallista puhdistamatonta meri-, vuori- tai ruususuolaa. Jos se maistuu pahalta ja suolaiselta, kehossasi on alle 40% siitä määrästä natriumia joka olisi optimitilanteessa. Jos suolavesi maistuu neutraalilta, eli ei oikein miltään, silloin kehossasi on 40-60% siitä mikä olisi sinulle optimitilanne. Jos taas suolavesi maistuu suussasi makealta, sinun natriumtasosi on juuri oikea. Kun suolavesi maistuu pahalta, natrium ei toimi kehossa niin kuin sen pitäisi eli se ei pumppaa happea, vettä ja ravinteita soluun eikä sähköimpulssit ja soluaineenvaihdunta toimi niin tehokkaasti kuin ne voisi toimia. Jos suolavesitestissä maku on neutraali, natrium toimii, mutta se ei toimi täydellä teholla eli se pätkii. Tämän huomaa nimenomaan energiatasoissa ja aivotoiminnassa. Jos pätkii, se voikin johtua mineraalitasojen epätasapainosta ja solujen puuttellisesta toiminnasta. Ja kuten arvaat, makealta maistuva suola on huippujuttu! Se tarkoittaa että suolot toimivat soluissasi juuri oikein ja se myös tuntuu olossasi.

Hyvänlaatuistakin suolaa voi saada liikaa. Jos maku on makea, on tilanne siis hyvä ja optimaalinen. Kun lisäät vielä raffinoimattoman suolan käyttöä, liika suola alkaa taas maistumaan pahalta ja tällöin ei tee mieli suolaa jolloin kehosi kertoo että suolan käyttöä pitää vähentää ja lisätä veden juontia. Ruokaan ei koskaan kannata lisätä suolaa liialti, munuaiset rasittuvat turhaan suolaisen ruoan syömisestä.

Saman testin voit tehdä kaliumilla, siinä pätee täysin samat säännöt. Testissä voit käyttää kaupan kalium-suolaa, josta on vähennetty 50% natriumia. Kaliumin tankkauksessa voi käyttää esim. viherjauheita. Jos haluat nopeamman vaikutuksen, voit käyttää myös kaliumvalmisteita tai tuota testissä käyttämääsi kalium-suolaa.

Mineraalien tankkaus tuo monia hyötyjä arkiseen elämään. Se vaikuttaa verenpaineeseen suotuisasti, aineenvaihdunta paranee, aivotoiminta terävöiytyy, energiat kohenevat ja mikä hauskinta on huomata että makeanhimon saa pidettyä kurissa raffinoimattoman suolan käytöllä. Hyvälaatuisesta suolasta saa myös monia muita mineraaleja ja hivenaineita kuten magnesiumsuoloja, kalsiumia, mangaania, sinkkiä, rikkiä, rautaa ja jodia. Eli mikä sen helpompi terveydenedistämiskeino!

Suolaa kannattaa ehdottomasti käyttää myös kylpyjen ja ihonhoidon muodossa. Suolakylpy puhdistaa elimistöä, vähentää lihasjännityksiä ja -kramppeja, vähentää tulehdusta ihossa ja rentouttaa tehokkaasti. Kehon myrkyt liukenevat ihon kautta veteen osmoosin avulla. Kasvot tai koko keho voidaan pestä esim. merisuolalla aika ajoin tai kuureittain. Ihosta tulee pehmeä ja hyvinvoiva suolakäsittelyn ansiosta. Suolakylvyt ja kylvyt ylipäätänsä ansaitsevat ihan oman postauksensa, joten siitä tulee juttua myöhemmin lisää.

Saatat myös pitää...