Energia Suolisto Väsymys

Apu krooniseen väsymykseen

Kun on väsynyt olo päivästä toiseen ja aivosumun turruttavassa olotilassa vellominen alkaa kyllästyttää, kannattaa miettiä mikä voisi olla väsymyksen takana ja mitä voisi asialle tehdä. Mitähän nyt on meneillään, milloin väsymys on alkanut? Stressi, turhautuminen, flunssan ensioireet vai ihan yksinkertaisesti huonot yöunet? Vai olisiko sittenkin syynä yksipuolinen ja epäterveellinen ruokavalio?

Image by F McDaniel from Pixabay

Tilapäinen väsymyksen tunne on aivan normaalia, pitkään jatkuessaan se alkaa tuoda mukanaan enemmän ongelmia ja alkaa vaikuttaa ihan kaikkeen elämässä. Kannattaa siis ajoissa lähteä liikkeelle etsimään syytä, ennen kuin olet liian väsynyt hoitamaan vaivaasi.

Monia ravintovalmisteita markkinoidaan sillä että ne tuovat energiaa ja pirteyttä, niiden avulla jaksat työpäivän jälkeen käydä harrastamassa, heräät aamulla pirteänä kuin pikkulapsi leikkimään. Asia voikin olla näin, mikäli olet kärsinyt ravinteiden puutteesta ja väsymyksesi johtuu siitä, ja pikku hiljaa kun ravintovalmisteen ravinteet alkavat vaikuttaa kehossasi, alat piristyä ja kaikki tuntuu taas sujuvan paremmin.

Tässä on kuitenkin pieni mutta. Olet onnekas jos tiedät valmiiksi, mikä ravintoaine sinulta puuttuu. Napsit vain C-vitamiinia ja asia hoituu sillä, niinhän viimeksikin kävi. Tai otat magnesiumia muutaman viikon kunnon annoksia ja olet taas elämäsi kunnossa. Monilla on kokemusta aiemmin samanlaisesta olotilasta ja jos tuolloin auttoi C-vitamiini, on paljon mahdollista että sama vitamiini auttaa nyt tässäkin tilanteessa. Useimmilla suomalaisilla on D-vitamiinin puute, joten sen ottaminen käyttöön auttaa varmasti osaltaan väsymykseen.

Monivitamiini on hyvä ratkaisu, sillä hoituu useamman ravintoaineen tankkaus samanaikaisesti. Suosittelenkin, että laadukas monivitamiini on käytössä jatkuvasti. Laadukkaita merkkejä ovat esimerkiksi *Terranova tai *Wild Nutrition. Tosin monivitamiinikaan ei auta jos suolistosi ei ota vastaan eli ravintoaineet eivät imeydy suolistosta, silloin on aivan sama syötkö purkillisen monivitamiineja joka päivä. Ensin on saatava suolisto kuntoon ja elimistön hiljainen tulehdus rauhoittumaan.  Siihen auttaa yleisesti emäksinen ruokavalio ja täsmälääkkeenä suolistolle ja vatsalle esimerkiksi suoliston limakalvoja korjaava luuliemi (tai Biomedin luuliemijauhe), laadukas aloe vera –valmiste, piihappogeeli tai Rezcue sinkkikarnosiini. Probioottikapselit kannattaa ottaa myös käyttöön, ne tukevat suoliston mikrobitasapainoa, jolla on tärkeä merkitys immuunipuolustuksen ja terveyden kannalta. Paasto nopeuttaa suoliston ja vatsan eheytymistä ja kuntoon tulemista, kunhan sen jälkeen muutat ruokailutottumuksesi terveellisemmäksi.

Mikäli epäilet jonkin ravintoaineen puutosta ja tiedät että suolistossasi on jonkinlaista imeytymisongelmaa, on hyvä vaihtoehto kokeilla suun limakalvolta imeytyviä ravintolisiä. Näitä löytyy laajasti erilaisia, on C-vitamiinia, rautaa,  sinkkiä, D-vitamiinia, magnesiumia, B12-vitamiinia ja myös monivitamiinia. Näillä tuotteilla saat lisäaikaa suoliston kunnon parantamiselle, joka ei hetkessä tapahdu.

Väsymykseen ja uupumukseen voi olla monia syitä, mutta useimmiten taustalla on ravintoaineiden puute, stressi, unettomuus, kilpirauhasongelmat tai lisämunuaisten uupuminen. Mikäli väsymys on selkeästi oire henkisen puolen tai raskaan elämäntilanteen aiheuttamista ongelmista, voidaan ravintolisillä ja täsmätuotteilla auttaa myös tässä tapauksessa muun muassa tukemalla yöunta tai parantamalla mielialaa erilaisilla ravintoaineilla tai adaptogeeneillä (tasapainottava, stressinsietokykyä lisäävä ja stressiä poistava rohdos). Adaptogeenit parantavat fyysistä, psyykkistä ja kognitiivista suorituskykyä sekä säätelevät immuunipuolustusta, joten niillä on huikea potentiaali parantaa ja helpottaa kroonista väsymystä. Esimerkiksi ruusujuuri, sitruunaköynnös ja pakurikääpä ovat adaptogeenisiä rohtoja jotka kasvavat Suomen luonnossa. Terveyskaupoissa on saatavana hyviä yrttejä ja valmisteita kuten *ashwagandhaa, Bacopa monnieria, Siperian ginsengiä ja reishiä.

Mikäli haluat varmistua ravintoainepuutoksesta, kannattaa käydä mittauttamassa vitamiini/hivenainetasot joko laboratoriossa tai siihen tarkoitetulla laitteella luontaishoidon ammattilaisella tai esim. Ruohonjuuressa, jossa on saatavilla mittauspalveluja. Tarjolla on monia eri tasoisia ja eri hintaluokan vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on bioresonanssimittaus jolla on mahdollista mitata lähes kaikki elimistön epätasapainotilat. Sillä ei kuitenkaan saada mitattua määriä vaan laite kertoo mitä kehosi tarvitsee.

Vakavampi tila, krooninen väsymysoireyhtymä on todettu eräissä tutkimuksissa olevan viruksen aiheuttama tila. Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee taudin aivosairaudeksi. Sitä voidaan hoitaa tietyin ravintolisin kuten berberiinillä, karnosiinilla, ubikinonilla, alfalipoiinilla, sinkillä ja kalaöljyllä, jotka kaikki myös vähentävät matala-asteista tulehdusta kehossa.

Yhteenvetona väsymyksen ja uupumuksen hoitona, riippuen sen syystä, on stressin vähentäminen ja helpottaminen jossa auttavat adaptogeenit, suoliston ja vatsan limakalvon korjaaminen poistamalla elimistön hiljaista tulehdusta ja limakalvon korjaaminen esim. *luuliemellä, *piihappogeelillä tai erinomaisella Rezcue sinkkikarnosiinivalmisteella. Ensiapuna monivitamiinit käyttöön. Tehokas antioksidanttipotku saadaan *havupuu-uutteella. Erilaisten tulehdusten aikana vapaiden radikaalien määrä kasvaa elimistössämme ja näiden kautta tulehdustilat myös pahenevat. Tästä syystä antioksidanttien saanti on erittäin tärkeää. Myös alfalipoiini ja ubikinoni tuovat energiaboostauksen ja suosittelen ehdottomasti ottamaan käyttöön mikäli on energiavajausta. Näistä lisää Ravintolisät-artikkelissani. Suoliston mikrobikannan tasapainotus on myös oleellisen tärkeä asia joka vaikuttaa energisyyteen ja jaksamiseen sekä kokonaisvaltaiseen terveyteen, myös mielialaan.

Suoliston terveys on monimuotoinen aihe, joka vaatii perehtymistä ja ehdottomasti kannattaa lukea aiheeseen liittyviä artikkeleita ja kirjoja ja hakeutua tarvittaessa luontaishoidon tai funktionaalisen lääketieteen ammattilaiselle tutkituttamaan tilanne jossa löytyy itselle sopivat hoitokeinot ja ruokavalio. Toki terveyskeskuksestakin voi löytyä apu jos haluaa tutkituttaa esim. keliakiaa, laktoosi-intoleranssia tai käydä suoliston tai vatsan tähystyksessä. Kuten useimmassa terveyteen liittyvässä asiassa, myös väsymyksen hoidossa on oleellista elämäntavat ja ennen kaikkea ruokavalio.

Seuraavassa blogipostauksessa kirjoitan lisää aiheesta. Väsymyksen taustalla voi olla monia eri syitä, ja näiden syiden löytäminen ja korjaaminen ei ole helppoa, etenkään jos väsymys on jatkunut pitkään ja tuonut jo mukanaan uusia ongelmia jolloin saattaa olla jo noidankehä valmiina ja siitä ulospääsy vaikeaa. Siihen voi saada helpotusta vihermehuista, joista kerron seuraavassa kirjoituksessani Pika-apu väsymykseen tuorepuristetuilla mehuilla.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Saatat myös pitää...