Antioksidantit elämäntapa immuunipuolustus Kivennäisaineet maksa probiootit Ravintolisät Suolisto

Maksan terveys

*Kaupallinen yhteistyö – – –

Monikaan ei tule ajatelleeksi maksan hyvinvoinnin merkitystä terveydelle, kuinka paljon se vaikuttaakaan omaan olotilaan ja jaksamiseen. Maksan terveydellä on suuri merkitys immuniteettiin, ruoansulatukseen, lihasvoimaan, aivotoimintaan ja veren sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Maksa suojaa elimistöä muuttamalla osan haitallisista aineista sellaiseen muotoon, että munuaiset voivat suodattaa ne pois elimistöstä tai niin että elimistö pystyy käyttämään ne hyväkseen, osan aineista se varastoi myöhempää tarvetta varten. Maksa muuntaa rasvahapot sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy käyttämään ne energian tuottamiseksi. Hiilihydraatit elimistö pystyy käyttämään voiman ja lämmön tuottamiseen maksan muutettua ne oikeaan muotoon.

Maksan tärkeimpiä tehtäviä on myrkkyjen poistaminen ja elimistön suojelu erilaisilta myrkyiltä. Ihminen altistuu monenlaisille myrkyille, ei vain huonolaatuisen ruoan, vaan myös hengitysilman, kemikaalien, raskasmetallien, lääkkeiden ja muiden myrkyllisten aineiden kautta. Siksi olisikin tärkeä kiinnittää näihin kaikkiin seikkoihin huomiota.

Maksaan liittyviä oireita

Mikäli olosi on tukala aterioiden jälkeen, sinulla on ylipainoa, iho-oireita, väsymystä, stressiä, päänsärkyä, näköongelmia tai silmien ärsytystä, ärtyisyyttä ja vihamielisyyttä tai alakuloa ja masentuineisuutta, todennäköisesti maksasi on ylirasittunut ja se kaipaa lepoa ja huolenpitoa. Terveen mielen ja kehon pohjana on hyvinvoiva maksa. Monesti maksan toiminnan häiriöihin herätään vasta kun on kehittynyt rasvamaksa tai jokin muu maksaongelma, jos nyt ylipäätään tiedetään että oireiden taustalla on maksan toimintaongelma. Suomalaisista neljäsosalla on rasvamaksa!

Toisin kuin sydän, jonka tiedetään olevan eloonjäämisen kannalta oleellinen elin, maksa ei saa läheskään niin paljon huomiota yleisissä terveysoppaissa tai terveydenhuollon kautta. Paljon enemmän saataisiin tervehtymistä aikaiseksi kiinnittämällä huomiota enemmän maksan hyvinvointiin. Yleisesti huolehditaan veren sokeri- ja rasva-arvojen pysymisestä normaalilla tasolla.

Maksaa rasittava elämäntapa

Ylipainoon ei saada pysyvää ratkaisua, suolisto-ongelmat lisääntyvät jatkuvasti, eikä niiden hoitoon ole ”lääkettä”. Erilaiset tulehdukset lisääntyvät jatkuvasti. Muistiongelmat lisääntyvät ja tulevat yhä nuoremmille. Syövät yleistyvät räjähdysmäisesti, joka sekin on toisaalta hyvin ymmärrettävää, koska maksa säätelee kehon jokaisen solun toimintaa ja aineenvaihduntaa. Myrkyt, roskaruoka, ilmansaasteet, lääkkeiden käyttö, stressaava elämäntapa tuovat tullessaan lisää pahaa oloa, sairauksia ja lisäävät maksan heikkoutta. On hyvä muistaa myös että nopea laihtuminen on maksalle kova rasitus. Erilaiset myrkyt varastoituvat rasvakudokseen, ja kun rasva lähtee sulamaan elimistöstä, lähtee siellä olevat myrkyt liikkeelle ja maksa yrittää poistaa ja neutraloida niitä voimiensa mukaan. Laihduttamisen tulisikin olla ennemminkin elämäntavan muutoksella aikaansaatua kuin kitudieetillä toteutettua. Kitudieetti ei muutenkaan ole mitenkään suositeltavaa, koska kilot tulevat mitä todennäköisimmin aina takaisin elimistön pitäessä entistä enemmän kiinni kaikesta energiasta mitä nälässä elämisen aikana se on menettänyt. Kaikenlainen sokeri ja nopeat hiilihydraatit rasittavat maksaa ja aiheuttavat rasvamaksaa. Rasvamaksa ei siis todellakaan ole vain alkoholistien ongelma, rasvamaksa löytyy joka neljänneltä suomalaiselta! Rasvoittunut maksa ylläpitää hiljaista tulehdusta kehossa ja se häiritsee ihan koko elimistön toimintaa.

Hyvinvoiva maksa

Jospa huomio kiinnitettäisiinkin maksan hyvinvointiin ja mietittäisiin mihin kaikkeen sillä olisi vaikutusta. Iloisena yllätyksenä voitaisiinkin todeta että monesta lääkkeestä olisi mahdollisuus luopua kokonaan kun kiinnitettäisiin huomiota tasapainoiseen, kasvispainotteiseen, ravitsevaan ruokavalioon, vähennettäisiin kodin ja ympäristön kemikaaleja, nautittaisiin hapekasta raitista ulkoilmaa ulkoilun merkeissä ja koitettaisin myös hoitaa tunnelukkoja ja päästettäisiin irti stressistä niin ettei se toisi lisärasitusta maksaparalle. Jo pienetkin muutokset elintavoissa auttavat voimaan paremmin.

Maksaa voi tukea monella tavalla: Juo paljon vettä päivittäin aterioiden välillä. Käytä paljon eri värisiä kasviksia ja marjoja päivittäin, näistä maksa saa paljon antioksidantteja, joita se tarvitsee toimiakseen tehokkaasti. Liikuntaa säännöllisesti, ei kuitenkaan övereitä. On todettu että päivittäinen kevytkin liikuntaa auttaa rasvan poistumista maksasta. Kannattaa välttää sokereita, myös valkojauhotuotteita, teollisia rasvoja ja keinomakeutusaineita, tietysti myös kaikkia lisäaineita. Maksa tarvitsee myös aminohappoja, joita saat proteiinipitoisesta ruoasta. Kuitulisät ovat hyväksi, suolisto tarvitsee kuituja muodostaakseen hyviä bakteereita. Hyväkuntoinen suolisto pitää myös maksan kunnossa. Kuitu pitää suoliston seinämän myös puhtaana ja auttaa poistamaan haitallisia bakteereita ja myrkkyjä suolistosta. Kuidut auttavat myös ehkäisemään ummetusta, joka voi päästää suoliston kautta myrkkyjä takaisin verenkiertoon, joka taas tuo lisää työtä maksaparalle. Stressinhallinta on tärkeää, ainakin kerran päivässä tulisi saada pieni rentoutushetki jolloin stressi pääsee laukeamaan ja elimistö lepäämään. Kosmetiikkaan, pesuaineisiin ja tekstiileihin kannattaa myös kiinnittää huomiota ja vähentää niiden osalta myrkkykuormaa.

Mitä ravintolisiä tulisi käyttää?

Maksasolutkin tarvitsevat muiden solujen tapaan riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja toimiakseen optimaalisella ja tehokkaalla tavalla. Entsyymitoiminnot vaativat etenkin B-, C- ja E-vitamiineja, sinkkiä, seleeniä, kuparia, mangaania ja rikkiä. Ruokavaliohoito auttaa sekä rasvamaksaan että maksatulehdukseen ja helpottaa maksan tervehtymistä kaikella tavalla. Seleeni on oleellinen mineraali maksan terveydelle, se vähentää haitallista hapettumista, tukee maksan myrkynpoistotoimintoja ja sitä kautta ehkäisee syöpää, maksavaurioita ja tulehduksia ja erilaisia myrkkyjen haittoja. Sinkki tukee maksan toimintaa vahvistamalla suolen limakalvoja ja maksasoluja sekä vähentämällä endotoksiineja, sytokiineja ja oksidatiivista stressiä eli solujen hapetusstressiä. Myös E-vitamiini suojaa hapettumiselta ja solukalvojen vaurioitumiselta. E-vitamiini vähentää myös maksan rasvoittumista ja tulehdusta. E-vitamiini kannattaa yrittää saada suoraan ruoasta, parhaita E-vitamiinin lähteitä ovat täysjyvävilja, siemenet, pähkinät ja mantelit sekä vehnänalkioöljy. C-vitamiini on myös voimakas antioksidantti ja se on tärkeä maksan hyvinvoinnille. Haitalliset kemikaalit ovat vähemmän vaarallisia, jos ruokavalio sisältää runsaasti C-vitamiinia. Parhaimpia C-vitamiinin lähteitä ovat tyrnimarjat, acerola-kirsikka, ruusunmarja ja mustaherukka. Muita maksan kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat muun muassa koliini, tauriini, glutationi, omega3-rasvahapot ja probiootit. Koliinin tehtävänä on auttaa rasvojen siirtymistä maksasta soluihin. Koliinin parhaita lähteitä ovat munankeltuainen, venhnänalkiot, maitotuotteet, liha, soijapapu, pähkinät ja kaalikasvit. Tauriinia tarvitaan detoksifikaatioon eli myrkynpoistoon, sappihappojen muodostumiseen ja kuona-aineiden poistamiseen. Tauriinia saadaan lihasta, kalasta, maitotuotteista ja munasta. Glutationia tarvitaan niin ikään detoksifikaatioprosessissa. Elimistö muodostaa itse glutationia mutta sen muodostumista kannattaa joissakin tapauksissa tehostaa *NAC:lla eli N-asetyylikysteiinillä tai S-adenosyylimetioniinilla. Myös *foolihappo, B6- ja B12-vitamiini auttavat glutationin muodostuksessa. Omega3-rasvahappovalmisteet vähentävät hiljaista tulehdusta ja pienentävät maksan rasvapitoisuutta. Ne parantavat myös sokeriaineenvaihduntaa. Laadukas Omega-3-valmiste on esimerkiksi *Puhdas+ Premium Omega-3 -kapselit. Suoliston terveys vaikuttaa suoraan maksan terveyteen ja probiootit auttavat maksan tervehtymisessä. Japanilaisessa tutkimuksessa on todettu Lactobacillus plantarum -maitohappobakteereja sisältävän valmisteen edistävän suolen toimintaa ja alentavan maksa- arvoja. *Natura Median Monilac Hellä maitohappobakteerivalmiste on laadukas ja se sopii erityisesti herkälle suolistolle.

Maksaa hoitavia ruoka-aineita

Alfred Vogel on ollut tärkeä maksan terveyden puolestapuhuja. Hän on osuvasti sanonut: ”Maksa vaikuttaa terveyteen ja elämän pituuteen niin paljon, että sen hoito on mielestäni tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä.” Vogelin suosittelemia rohtoja ja ruoka-aineita maksan hoitamiseksi ovat muun muassa *latva-artisokka, pihatatar, karhunlaukka, *maarianohdake, nokkonen, voikukka, piparminttu, retikka, porkkana, punajuuri, pinaatti, hapankaali, papaija, villimarjat etenkin mustikat, mustaherkukka, piparjuuri, ruohosipuli, valkosipuli, purjo, sipuli, selleri ja krassit. Yrteistä tärkeimpiä ovat meirami, timjami, kynteli, siankärsämö ja lipstikka. Vihreä ravinto ovat erityisen tärkeitä maksan terveydelle.

Maksan puhdistus

Usein puhutaan maksan puhdistamisesta ja käytetään erilaisia maksan puhdistuskuureja. On kuitenkin hyvä muistaa että puhdistuskuurit ovat maksalle kova rasite, etenkin jos sitä tehdään säännöllisesti ja niiden välillä taas jatketaan epäterveellisiä elämäntapoja. Parasta olisi elää tasaisesti terveellisten elämäntapojen mukaisesti ja tehdä tarvittaessa maksan puhdistuskuurin erilaisilla siihen tarkoitetuilla tuotteilla. Hyvä ajankohta puhdistavalle kuurille on keväällä, jolloin esimerkiksi voikukat tarjoavat luonnollisen ja helpon tavan puhdistaa maksaa myrkyistä ja sinne kertyneistä kuona-aineista. Voikukasta voi kerätä keväällä juuret ja vaikka kuivattaa ja säilöä, kukat ja nuoret lehdet voi syödä ihan tuoreena. Maksan hoitoon on olemassa myös erilaisia haudekäärehoitoja, kylpyjä tai kahvi- ja muita suolihuuhteluita, jotka kaikki ovat kehon puhdistukseen erinomaisia keinoja ilman erityistä maksalle aiheutuvaa rasitusta.

Saatat myös pitää...