elämäntapa Ihonhoito kollageeni Vesi

Kotikonstit auringonpolttamalle iholle

*Kaupallinen yhteistyö

Nyt kun olemme saaneet nauttia Suomessakin runsaasta auringonpaisteesta ja helteistä, on monella iho saattanut saada vaurioita ja palaa ikävästi liiallisesta auringossa oleskelusta. Kesän tullen kannattaa aina pitää kotona tuotteita joista saa avun ja helpotusta iholle mikäli suojaus on päässyt unohtumaan tai se on jäänyt vajavaiseksi. Suojautuminen siis ennen kaikkea, mutta joskus tarvitaan myös jälkihoitoa. Tässä muutamia tuotteita jotka auttavat helpottamaan oloa, eivätkä sisällä ylimääräisiä kemikaaleja. Sopivat siis erinomaisesti myös lasten iholle.

Aloe vera – Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että aloe veran käyttö iholla vähentää palamisen riskiä ja lievittää sen oireita. Ihannetapauksessa on hyvä käyttää tuoreen kasvin geeliä. Kun leikataan aloe vera -kasvin lehti auki, siitä saadaan paksua geelimäistä nestettä. Käytä sitä voiteena auringonpolttamalle iholle vähentämään kuumotusta ja punoitusta. Sivele nestettä viisi kertaa päivässä, kunnes tilanne paranee.

Peruna – Perunassa on tärkkelyspohjaisia yhdisteitä, jotka voivat auttaa rauhoittamaan auringonpolttamaa. Leikkaa raaka peruna viipaleiksi ja hiero tai painele palaa kipeisiin, auringonpolttamiin paikkoihin. Voit myös yrittää raastaa kylmän raa’an perunan ja levittää iholle ja käyttää sitä hauteena.

Hunaja – Tutkimusten mukaan hunajalla – etenkin Manuka-hunajalla – on useita lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka auttavat auringonpolttamien lievittämisessä. Hunaja sisältää antibakteerisia ja anti-inflammatorisia aineksia, antioksidantteja ja haavoja parantavia ominaisuuksia. Kannattaa muistaa että monet marketin hunajista eivät ehkä ole aitoa, 100% hunajaa. Yritä löytää paikallista luomuhunajaa.

Siiderietikka – Etikan sisältämän etikkahapon sanotaan vähentävän kipua, kutinaa ja tulehduksia. Mikäli ihovaurio on suuremmalla alueella, voit lisätä kylpyveteen kupillisen siiderietikkaa ja näin saada helpotusta oireisiin. Kylve noin 20 minuutin ajan.

Vihreä tee – Vihreän teen katekiini ja parkkihappo lievittävät ihovauriota ja kipua. Liota teepussia viileässä vedessä. Voit joko käyttää teepusseja kylmänä kompressiona palaneilla alueilla tai pestä aluetta varovasti kylmällä teeuutteella.

Kurkku – Kurkulla on viilentävä vaikutus, sen asettaminen auringonpolttaman päälle voi rauhoittaa ihoa välittömästi. Voit käyttää sitä myös tahnana murskaamalla ja levittämällä sitä ihollesi.

Kehäkukka – sillä on luonnollisia tulehdusta estäviä ja parantavia ominaisuuksia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä palovammoille. Vaikka nykyään luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa myydään monia kehäkukkavoiteita, voit valmistaa oman kehäkukka-haudutteen käyttämällä tuoreita kehäkukan terälehtiä. Mutta kuinka monella on oma kehäkukkaviljelmä, se onkin toinen juttu!

Veden juomisella tai ihoa kylmällä vedellä huuhtelemalla saadaan myös oireisiin lievitystä. Veden nauttiminen myös pitkin päivää aurinkoisena päivänä ja erityisesti helteellä on hyvin tärkeää. Älä käytä iholla paksua voidetta, se voi pahentaa oiretta tukkimalla ihohuokoset.

UVA:n ja UVB:n hyödyt ja haitat

On myös tärkeää huomata, että aurinko voi olla joko hyödyllistä tai haitallista riippuen siitä, minkä tyyppistä ultraviolettivaloa saat. Auringon ultraviolettivaloa, joka vaikuttaa ihoon, on kaksi pääaallonpituutta:

Ultravioletti A (UVA). UVA-säteitä saadaan koko päivän, ja niiden aallonpituus on pidempi, joten ne tunkeutuvat ihoon syvemmälle. Tutkimusten mukaan jo pieniannoksiselle UVA-säteilylle altistuneilla ihmisillä esiintyy merkittäviä ihon ja epidermin histologisia muutoksia. UVA-säteily siis vanhentaa ja vaurioittaa ihoa. Auringon säteiltä kannattaa ehdottomasti siis suojautua myös aamulla ja illalla kun palamisen riski on pienempi.

Ultravioletti B (UVB) on terveellinen aallonpituus siinä mielessä että se auttaa ihoasi tuottamaan D-vitamiinia. UVA-säteitä on jatkuvasti ilmassa koko ajan – kaikki päivänvalon tunnit ja koko vuoden. UVB-säteet ovat alhaisia aamulla ja illalla, ja korkeita keskipäivällä, mikä tekee siitä optimaalisen ajan D-vitamiinin saamiseksi. On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat estää UVB:n ja siten samalla estää D-vitamiinin tuotannon ihossasi: sääolosuhteet – mitä vähemmän pilviä, sitä parempi D-vitamiinin muodostumisen kannalta. Hiekka, lumi ja vesi, voivat myös vaikuttaa UV-säteilyyn ja voivat estää tai heijastaa sitä olosuhteista riippuen. Ilmansaasteet, savusumu ja otsoni estävät myös UVB:tä. Leveysaste ja korkeus – mitä lähempänä päiväntasaajaa, sitä enemmän UV-säteilyä saat. Suuremmilla korkeuksilla voit myös saada enemmän UVB:tä. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen.

Kevät on paras aika aloittaa ihon pohjarusketus, kun aloittaa vähitellen ihon ruskettamisen jo keväällä, on ihon luonnollinen suoja kesällä jo parempi. Kesällä tulisi kuitenkin rajoittaa altistumista auringon liialliselle säteilylle. Optimaalinen aika olla auringossa D-vitamiinin saamiseksi on mahdollisimman lähellä aurinkoista keskipäivää eli klo 10–14. Jos otat aurinkoa D-vitamiinin saamiseksi, aurinkosuojatuotteet ovat täysin tarpeettomia. SPF 15 -aurinkosuoja voi estää noin 93% UVB-säteistä. On tärkeää huomata, että auringossa oleilemisesta ei ole mitään lisäetuja – tämä vain lisää vaaraa ihon palamiselle. D-vitamiinin muodostumiseksi riittää 20-40 minuutin oleskelu auringossa lähellä keskipäivää 2-4 kertaa viikossa. Auringon aiheuttamien vaurioiden riski on suurempi ihmisillä, joilla on vaalea iho, koska heidän ihossaan on pienempi melaniinipitoisuus kuin tummempi-ihoisilla.

Parhaat aurinkovoiteet ja -suojat

Aurinkovoiteet on suunniteltu suojaamaan joko UVB- tai sekä UVA- että UVB-säteiltä. Monet aurinkovoiteet eivät sisällä UVA-suojaa, niissä käytetään vain UVB-suojaa, joka on tärkein syy auringonpolttamiin, syöpään ja DNA-vaurioihin. Aurinkosuojatuotteet luokitellaan niiden aurinkosuojakertoimen (SPF) mukaan: SPF 15 – Estää noin 93% UVB-säteilystä, SPF 30 estää 97% UVB-säteilystä, SPF 50 estää jopa 98% UVB-säteilystä. Kuitenkin monet, ellei suurin osa näistä SPF:istä suodattaa pois hyödyllisen UVB:n, ei syöpää aiheuttavaa UVA:ta. Todellisuudessa aurinkovoiteet saattavat tehdä sinulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Suuri osa aurinkovoiteista estää tehokkaasti auringonpolttamista, joka on kehosi luonnollinen osoitus siitä, että olet saanut tarpeeksi aurinkoa. Aurinkovoiteet luovat väärän turvallisuudentunteen ja pysyt pidempään auringon alla suojaamattomana – ja siten alttiimpia auringonpolttamille ja ihosyövälle. Aurinkosuojatuotteissa on myös synteettisiä kemikaaleja, jotka voivat päästä verenkiertoosi ja voivat aiheuttaa haittaa, mukaan lukien hormoni- ja hormonaaliset häiriöt.

Jos joudut viipymään pitkän aikaa auringon alla, muista käyttää lisäksi kevyttä puuvillavaatetta, sen SPF on kuitenkin vain 7-8 tasoa, joten sen suojaava vaikutus yksinään on yllättävän pieni. Voit myös valita luonnollisia ja turvallisia vaihtoehtoja, jotka eivät vain suojaa auringonpolttamilta, mutta myös ravitsee ihoasi (nämä kaikki luomutuotteina): auringonkukkaöljy, kookosöljy, seesamiöljy, oliiviöljy, eukalyptusöljy.

Näiden yksinkertaisten konstien toteuttaminen voi auttaa saamaan terveellisen annoksen auringonpaistetta välttäen kuitenkin sen mahdolliset vaarat. Koska UVA-säteily on vahingollisempaa, aurinkosuojatuotteen käyttö, joka ei suojaa sinua UVA:lta, ei käytännössä tuo sinulle mitään hyötyä auringonpolttaman ihon tai DNA-vaurioiden estämisessä. *Hyvinvoinnin tavaratalosta löytyy monipuolinen kattaus luonnonmukaisista aurinkovoiteista joissa on sekä UVB- että UVA-suoja.

Olen kirjoittanut aiemmassa artikkelissani 10-vinkkia-kauniiseen-ihoon auringon vaikutuksesta ihoon. Kerroin tuolloin mm. ihon mekaanisesta suojaamisesta auringon haitallista säteilyä vastaan. Kesää on vielä jäljellä ja saamme nauttia auringonpaisteesta vielä monta päivää, joten aurinkosuojavoiteille ja ravinteikkaille öljyille on vielä käyttöä!

Saatat myös pitää...