Vesi

Elimistön puhtaus – mitä se merkitsee?

Yleisesti ajatellaan, että elimistöä voidaan puhdistaa erilaisilla paastoilla ja detox-kuureilla. Sitä varten on kehitetty lukuisia erilaisia valmisteita ja tapoja ja erilaiset ravintogurut elävät jatkuvan paastoamisen ja elimistön puhdistamisen – tai oikeammin puhtaana pitämisen elämäntapaa. Heille elimistön puhtaus on tärkeintä kehon ja mielen terveydelle.

Itse olen paljolti samaa mieltä. Elimistö ei voi toimia kunnolla, jos sen on jatkuvasti taisteltava ja tehtävä työtä myrkkyjen poistamiseksi. Epäpuhtauksia ei tule pelkästään ravinnosta, vaan ympäristöstä lähes joka paikasta. Lisäksi näiden ilmansaasteiden, myrkkyjen, ruoan lisäaineiden ja muiden kemikaalien vaikutuksista ei tiedetä lähimainkaan kaikkea. Eikä niiltä kukaan voi välttyä. Mutta valitsemalla ruoasta, asuinpaikasta, työpaikasta, vaatteista, harrastuksista, kosmetiikasta, huoneilmasta lähtien kaikkein parhaimmat ja puhtaimmat vaihtoehdot, voi vaikuttaa jo paljon oman kehon toimintojen helpottamiseen. Tällainen valitseminen oman tahdon mukaisesti oma terveys etusijalla on tietysti lähes mahdotonta, mutta valitsemalla vaihtoehdoista sen parhaimman, voi vaikuttaa jo merkittävästi omaan hyvinvointiin.

Elimistön puhtaudella tarkoitan myös erilaisten bakteerien ja virusten poissa pitämistä. Nimittäin bakteerit, virukset ja parasiitit tulevat ja jäävät kehoon usein tiettyjen kemikaalien ja myrkkyjen houkuttamina. Epäpuhtaudet aiheuttavat tulehdusta kehossa, tulehdus aiheuttaa sairauksia ja kuten luonnossa, myös ihmisessä “mätänevä” tai “maatuva” orgaaninen aines houkuttaa alkueläimet ja madot paikalle.

Mitä sitten paasto tekee? Paasto on kehon suursiivous. Paastojakin on lukuisia erilaisia ja hyvä niin, jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan paastota. Moni pelkää paastoa kun ei ole tottunut olemaan syömättä 12 tuntia enempää. Tai kun pelkää sen tuovan huonon olon, tai epäonnistuvan siinä. Paastosta on kirjoitettu satoja, tai varmaan tuhansia kirjoja, kannattaakin lukea tietoa monipuolisesti ennen kun aloittaa. Erittäin toimiva totuttelukeino paastoon on aloittaa pätkäpaastolla, jolla tarkoitetaan 14-24 tunnin paastoa per vuorokausi. Pätkäpaaston aikana voi juoda ainoastaan vettä. Pidentämällä paastoaikaa elimistö tottuu paastoon vähitellen, ja ei vaan elimistö, vaan myös mieli. Mieli onkin se pahin paaston vastustaja ja se on se, joka on ensimmäisenä koulutettava ja totutettava paastoon.

Elimistön erilaiset kulkureitit tarvitsevat vapaan tilan aineiden virrata. Veren virtaus, lymfanesteiden virrat, solujen voimalaitokset, suolisto, ihohuokoset, keuhkojen rakkulat, kaikki elimistön osat joissa virtaa aineita eteen- ja ulospäin ja sinne tulevat ravintoaineet, kaikki tarvitsee puhtaat reitistöt toimiakseen kunnolla. Tukos tarkoittaa aina sairautta. Putkien tukkeutuminen aiheuttaa haittaa yhtä paljon verisuonissa kuin ojissa. Lima haittaa virtausta yhtä paljon keuhkoissa kuin vesistöissä. Seisahtanut jätös aiheuttaa haittaa suolistossa kuin jätevesiputkistossa oleva tukos.

Kuona-aineita kertyy jos aineenvaihdunta hidastuu. Näin käy, jos kuidun puuttuessa suolistosta jätteenpoisto ei toimi, tai jos veren rasva- ja sokeripitoisuuden säätely ei toimi. Jos entsyymejä ei synny vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksen takia, muodostuu kuonaa, joka tukkii jälleen suolistoa. Myös liikunnan vähäisyydestä johtuen voi kuona-aineita kertyä, kun kehon nestekierto ei toimi ja tehopuhdistus jää tekemättä. Toisaalta levon puutteessa kehon stressitilassa jännitykset estävät aineenvaihduntaa toimimasta suolistossa ja soluissa.

Paastoa on käytetty parannuskeinona jo tuhansia vuosia, virallisessa terveydenhuollossa paastoa ei kuitenkaan katsota suopein silmin, sillä ei uskota olevan minkäänlaisia terveysvaikutuksia. Onneksi jokainen voi tehdä paaston omien tuntemusten ja luontaisterveyden tuntijoiden ohjeiden mukaan turvallisesti ja omaa terveyttä kohentaen. Kuitenkin tietyt sairaudet ovat esteenä paaston tekemiselle, se tulee aina muistaa. Esimerkiksi jos verenpaineesi on kovin alhainen, ei paasto ole suositeltavaa. Myöskään raskauden ja imetyksen aikana ei pidä paastota. Nestepaasto ei sovi alipainoisille, sairaille, toipilaille tai vanhuksille ollenkaan. Kehoa puhdistava vaikutus voidaan saada aikaan myös kevytpaastolla, jossa vältetään eläinkunnan tuotteita, jauhotuotteita, sokeria ja kaikkea ylimääräistä syömistä. Muun muassa A. Vogelin paasto-ohjeissa, joka löytyy täältä https://www.vogel.fi/kuurit/Riisikuuri.php, on riisikuurivaihtoehto, joka sopii mainiosti aloittelevalle paastoajalle puhdistuskuuriksi. Paasto, joko kevyt-, pätkä- tai nestepaastona, auttaa pääsemään eroon kuona-aineista ja on etenkin kevätaikaan erinomainen tapa saada virkistystä, puhdistusta ja vahvistusta keholle ja koko olemukselle.

Jatkuva kehon puhdistaminen erilaisin keinoin ei ole missään tapauksessa hyväksi, se rasittaa elimistöä siinä missä jatkuvat kemikaali-, kuona- ja myrkkymäärät ilman detoxia. Suurimmaksi osaksi elämän tulisi olla puhtaana pysymistä, ei puhdistusta. Puhdistuskuurit ja paastot on tarkoitettu aika-ajoin tehtäviksi, osaksi kokonaisvaltaista omaehtoista terveydenhoitoa. Usein suositellaan kaksi kertaa vuodessa tapahtuvaa nestepaastoa, oman tilanteen mukaan voi tehdä enemmän tai vähemmän. 1-7 kertaa viikossa tapahtuva pätkäpaasto helpottaa myös pidemmän paaston toteutumista ja tehoa.

Teen myöhemmin postauksia erilaisista paastoista, muun muassa vesipaastosta, joka on puhdistava ja korjaava paasto ja tehokas kuuri moneen vaivaan. Stay tuned!

Saatat myös pitää...