immuunipuolustus Ph probiootit Ravintolisät

Bakteerit pelastaa sun elämän

*Kaupallinen yhteistyö —

Oletko koskaan miettinyt, miksi probioottien ottaminen käyttöön voisi olla hyvä idea? Probiootit ovat hyvää tekeviä bakteereita, joten ne ovat elintärkeitä ja mikäli ruokavalio ei ole tasapainossa, niitä on tärkeä ottaa ravintolisänä. Myös elinympäristön bakteerit on oltava tasapainossa, liian kliini ympäristö ei missään tapauksessa ole hyväksi meille.

Aikuisen ihmisen elimistössä on noin 1.5 kiloa mikrobeja joista suurin osa on suolistossa sijaitsevia bakteereja. Bakteeriston voisi jopa ajatella olevan oma elimistönsä, sillä se on aineenvaihdunnallisesti hyvin aktiivinen. Elimistön mikrobikantaa voidaan muuttaa terveemmäksi joko nauttimalla hyödyllisiä mikro-organismeja eli probiootteja tai niiden kasvua edistäviä prebiootteja. 75% immuunijärjestelmästämme on vatsassa ja suolistossa. Jos suolistofloora ei ole tasapainossa, se vaikuttaa koko kehoomme, niin fyysiseen kuin myös henkiseen puoleen.

Useimmat probiootit ovat maitohappobakteereita kuten laktobasilleja tai bifidobakteereita. Maitohappobakteereita on elintarvikkeissa sekä luonnostaan kasviksissa, että lisättynä (esim. hapanmaitotuotteissa). Hapankaali, muut hapatetut kasvikset ja kombucha ovat esimerkkejä hyvistä probioottien lähteistä. Maitohappobakteereita on siis helppo saada syömällä normaaleja elintarvikkeita ja näin ehkäistä erilaisia vatsavaivoja ja sairauksien puhkeamista.  Maitohappobakteerivalmisteita tulee kuitenkin käyttää aina ongelmatilanteissa. Ne kiinnittyvät ruoan mikrobeja tehokkaammin suoliston seinämiin ja ehkäisevät haittabakteerien kasvua.

Jokaisen ihmisen bakteeristo on ainutlaatuinen, sen koostumukseen vaikuttavat mm. perimä, puolustusmekanismit ja ravinto. Bakteerikannan monimuotoisuus on todettu olevan terveyden kannalta paras ja se suojaa monilta eri sairauksilta. Hyvää bakteerikantaa uhkaavat huono ruokavalio, antibiootit, ympäristömyrkyt, stressi ja on myös tutkimuksia jopa siitä että negatiivinen ajattelu ylläpitää huonoa bakteerikantaa.

Pentti Huovisen artikkelissa Bakteeriston merkitys terveydelle avautuu vähitellen (Lääkärilehti 9/2013) hän kirjoittaa tutkimuksesta, jossa hiiriä kasvatettiin steriilissä olosuhteissa ilman mikrobeja. Hiirten aivojen välittäjäaineiden aktiivisuus oli paljon voimakkaampaa verrattuna tavanomaisesti kasvatettuihin hiiriin. Steriilit hiiret olivat paljon levottomampia, ja hiirten levottomuus hävisi vähitellen kun niille siirrettiin normaalin hiiren ulostetta suoleen.

Aikuisten mikrobistosta 80-90% koostuu firmikuutti ja bakteroidi –bakteeriryhmistä. Firmikuutteja ovat mm. laktobasillit ja bakteroidiryhmään kuuluvat eri bakteroides-lajit. Ohutsuolessa tyypillisiä bakteerilajeja ovat Lactobacillus, Enterococcus ja Enterobacterium. Paksusuolen bakteerien bakteerilajeja ovat yleisimmin Bacteroides, Eubacterium, Bifidobacterium, Clostridium ja Fusobacterium. Probioottivalmisteissa käytetään tavallisesti Lactobacillus ja Bifidobacterium –kantoja.

Eri probiooteilla on erilaisia vaikutuksia. Lactobacillus acidophilus on ohutsuolen alueen tärkein bakteerikanta, vaikka sitä esiintyykin koko suoliston alueella. Se on erityisen tärkeä ohutsuolen ongelmissa, mutta se vaikuttaa monissa muissakin ongelmissa, esim. ehkäisten allergioiden kehittymistä.

Bifidobacterium bifidum on paksusuolen tärkein bakteerikanta ja siten tärkeä esim. ärtyvän suolen oireyhtymän, ummetuksen ja dysbioosin hoidossa. Bifidobacterium Bifidumia löytyy muun muassa Tohtori Tolosen *Maitohappobakteeri -valmisteesta.

Bifidobacterium Lactobacillus casei pystyy estämään useimpien haitallisten bakteerien kasvua suolistossa ja on erityisen tehokas Candida albicans –hiivasientä vastaan. Arctic Pure -merkin laadukas maitohappobakteerivalmiste sisältää muun muassa *Lactobacillus caseita.

Lactococcus lactis tasapainottaa koko suoliston bakteerikantaa ja edistää ravintoaineiden pilkkoutumista ja imeytymistä. Lactobacillus rhamnosus ehkäisee ripulitauteja. Lactobacillus salivarius torjuu patogeenisiä bakteereja ja helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyvää kaasunmuodostusta. Useilla Lactobacillus- ja bifidobakteerikannoilla on syöpäkasvaimia ehkäisevää vaikutusta. Laktobasillit vahvistavat elimistön puolustusjärjestelmää. *Bio-Kult Probiootti -valmiste sisältää kaikkia edellä mainittuja maitohappobakteereita.

Saccharomyces boulardii on probioottihiiva, joka kestää  hyvin mahalaukun happamuutta ja on resistentti antibiooteille. Sitä käytetään yleisesti ripulin hoitoon ja on erityisen hyvä esim. ulkomaanmatkojen ja antibioottikuurin yhteydessä. Saccharomyces kulkee suoliston läpi eikä se tartu limakalvon seinämiin. Se kuitenkin estää tehokkaasti bakteerien haitallista vaikutusta suolen limakalvoilla. Boulardiita kannattaa siis ottaa ennaltaehkäisevästi ennen lomamatkalle lähtöä ja antibioottikuurien aikana ja jatkaa vielä jonkin aikaa sen jälkeen. Muulloin sen käytölle ei ole tarvetta.

Hyviä ja laadukkaita probioottivalmisteita yllä mainittujen lisäksi löytyy esim. *Biomedin probiooteista. Probioottivalmisteita kannattaa käyttää kuureittain ja vaihdella eri tuotteeseen välillä. Lapsille suunnattu erinomainen tuote on esimerkiksi D-vitamiinia ja probiootteja sisältävät tipat, *Probiootti baby + D3, jota on helppo annostella pienellekin lapselle ja vauvalle. Se antaa lapselle hyvän tuen immuunipuolustukselle.

Ihminen saa syntyessään ensimmäisen bakteerikylpynsä. Lapsen  bakteeristo muodostuu sen perusteella, syntyykö hän alateitse vai keisarinleikkauksella. Alateitse syntyvä lapsi saa bakteerit äidin synnytyskanavasta ja keisarinleikkauksella hän saa bakteerit ympäristöstä. Kohtu on steriili kasvupaikka. Lapsen mikrobiston koostumukseen vaikuttavat mm. äidin raskausaikana nauttima ravinto ja lääkitykset. Rintaruokinnan myötä bifidobakteerit ja laktobasillit valtaavat lapsen suoliston.



Mitä maitohappobakteerit tekevät elimistössä?

  • Estävät kaikkien haitallisten mikrobien kasvua
  • Estävät ja hoitavat eri syistä johtuvaa ripulia (antibiootti-, matka- ym.)
  • Erittävät ympäristöönsä mm. maito- ja etikkahappoa, vetyperoksidia ja antimikrobisia aineita ja estävät näin patogeenisten mikrobien (bakteerien, hiivojen, alkueläinten, parasiittien ja virusten) kasvua
  • Parantavat elimistön immuunipuolustusta säätelemällä suoliston pH:ta sekä vaikuttamalla puolustusjärjestelmän soluihin ja lisäämällä vasta-aineiden tuotantoa
  • Vahvistaa immuunijärjestelmäämme
  • Ehkäisee ummetusta ja parantaa ruoansulatusta
  • Vahvistaa ja suojaa limakalvoja suolistossa, silmissä, suussa, keuhkoissa, rinnoissa ja emättimessä
  • Auttaa ehkäisemään toistuvia virtsatietulehduksia
  • Alentaa kolesterolia
  • Tuottaa vitamiineja ja edistää vitamiinien ja mineraalien imeytymistä (kalsium, rauta ja magnesium)
  • Vaikuttaa edullisesti glukoosin ja rasvojen aineenvaihduntaan maksassa
  • Edistää hormonituotantoa ja siten helpottaa mm. PMS- ja vaihdevuosioireita
  • Muodostaa laktaasientsyymiä ja lievittää laktoosi-intoleranssin oireita
  • Vähentää allergisia reaktioita
  • Estää syöpää aiheuttavien aineiden syntymistä
  • Voi auttaa IBS: ssä (ärtyvän suolen oireyhtymä)
  • Voi auttaa myös ihosairauksissa, kuten aknessa ja ekseemassa
  • Ylläpitää paksusuolen tervettä mikrobiston koostumusta
  • Voi auttaa mielialan paranemisessa, suolistohan on toiset aivomme ja se mitä suolistossa tapahtuu, tapahtuu usein myös mielessämme
  • Auttaa ikääntymisen aiheuttamissa bakteerikannan muutoksissa

Ravintokuitu on tärkeä osa mikrobiston hoitoa. Kuidut hidastavaat mahalaukun tyhjenemstä ja antavat siten kylläisen olon. Ne tasapainottavat verensokeria, alentavat kolesterolia, lisäävät ulostemassaa ja nopeuttavat ulosteen kulkua suolistossa sekä edesauttaavt hyvän bakteerikannan syntyä ja ylläpitoa. Ne myös sitovat itseensä suolistossa olevia haitallisia aineita. Suolistovaivoja hoidettaessa on hyvä käyttää vesiliukoisia kuituja, joita on runsaasti kasviksissa, hedelmissä, marjoissa sekä pellavan- ja psylliumsiemenissä.

Prebiootit ovat ruoansulatuksessa sulamattomia ravinnon osia kuten ravintokuidut mutta niiden fysiologiset vaikutukset ovat erilaisia. Hyödylliset suolistobakteerit voivat käyttää  prebiootteja ravintonaan, mutta muut bakteerit vain rajoitetusti tai ei lainkaan ja näin haitallisten bakteerien kasvu estyy. Prebioottia on luonnostaan monissa kasviksissa, mm. maa-artisokassa ja sikurissa. Niitä myös lisätään joihinkin elintarvikkeisiin pääasiassa oligosakkarideina.  On myös todettu että prebioottien vaikutuksesta lyhytketjuisten rasvahappojen määrä lisääntyy jolloin paksusuolen pH alenee ja samalla ulosteen läpikulkuaika lyhenee.

Mikäli kärsit SIBO:sta (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), maitohappobakteerilisät voivat pahentaa sitä. SIBO on ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu ja sen oireita ovat mm. suolistokrampit,  mahan turvotus, ripuli (myös ajoittainen ummetus), kaasunmuodostus, rasvaripuli,  B12- ja K- vitamiinin puutos ja laihtuminen.

Yleisimpänä syynä bakteerien liikakasvuun on mahahapon tai haiman entsyymien tuotannon häiriintyminen, joka aiheuttaa epästeriilin ympäristön ohutsuolessa. Muita syitä ohutsuolen bakteeriylikasvuun ovat Crohnin taudin komplikaatiot, sädehoidon aiheuttamat vauriot, lymfooma ja ohutsuolen divertikuliitti. Hoitamattomana ohutsuolen bakteeriylikasvu voi johtaa myrkytystilaan ja edelleen maksavaurioihin ja nivelsairauksiin.

Saatat myös pitää...